dijous, 5 de maig del 2011

LES INSTITUCIONS CATALANES

Les Corts

Des del segle X, els comtes catalans havien creat unes petites assemblees formades per nobles, bisbes, abats i jutges i que es coneixien com a cúria reial o cort. La seva funció era assessorar el monarca en tasques de govern. Durant el segle XIII, aquestes assemblees es van fer més àmplies i sota el regnat de Jaume I i de Pere II es van conèixer amb el nom de Cort general o, simplement, Corts. S’organitzaven en tres grups de corts anomenats braços: l’eclesiàstic, el militar o noble i el real o el de les viles.
Jaume II presidint les Corts de Barcelona.
Jaume II presidint les Corts de Barcelona.

El braç eclesiàstic: El braç eclesiàstic representava no solament l’estament eclesiàstic sinó també totes les viles i llocs que pertanyien a l’Església catalana.

El braç militar: representava els membres de l’alta i de la baixa noblesa i tots els llocs que posseïen.

El braç reial: format per les ciutats i viles sota jurisdicció reial directa s’encarregava de les ciutats i viles reials.

El rei iniciava les corts amb un discurs, mentre que la legislació era publicada segons l’acord del rei amb els tres braços de corts.

El pactisme
S’anomenà pactisme la peculiar forma, com els monarques de la corona catalanoaragonesa, es van repartir el poder amb els grups més privilegiats. Aquests grups eren constituïts per la noblesa i el clergat, però des de l’inici del segle XIII s’hi van afegir els burgesos rics de les ciutats, sobretot de Barcelona. Mitjançant el pactisme es va buscar un equilibri entre l’autoritarisme dels reis i la defensa dels privilegis econòmics de noblesa, clergat i burgesia rica. L’instrument més important de què es va disposar per aconseguir aquest equilibri van ser les corts, on no hi eren representats ni camperols ni menestrals.

Les concessions del pactisme foren:
§ Convocar cort general cada any.
§ Compartir amb les corts l’elaboració de les lleis
§ Respectar els Usatges.
§ Fer concessions en els impostos i reconèixer els privilegis de la noblesa, l’Església i els municipis.


La Diputació del General

Eren unes comissions que recaptaven el tribut entre la terra i el rei durant unes corts. Era formada per sis membres, dos representants de cada un dels tres braços. Un cop recaptats els impostos, la Generalitat es dissolia. Des del 1362, passà a ser una institució permanent, que fins i tot arribà a tenir un palau a Barcelona. Com que les Corts es convocaven cada vegada amb menys freqüència, la Generalitat va tenir a agafar-ne funcions i van anar acumulant atribucions. Va ser l’encarregada de vetllar que es respectessin les lleis del país, i a la pràctica va ser un veritable contrapoder reial i una institució des d’on es defensava permanentment el pactisme.

TREBALL REALITZAT PER EMMA QUIRÓS I SERGI NAVARRO (2n D)

LA CONQUESTA DE SARDENYA

JAUME II A L’ILLA DE SARDENYA I ELS INTERESSOS DELS CATALANS

Es va signar el Tractat d’Anagni el 20 de juny de 1295, fet per el papa Bonifaci VII. Aquest pacte anunciava que Jaume el Just renuncià a Sicília i es casà amb la princesa Blanca de Nàpols, filla del rei de Nàpols Carles II d’Anjou, parent dels reis francesos. El germà del rei franc, Carles de Valois, renuncià a la investidura de la Corona d’Aragó, (la investidura és el pacte en el qual un senyor lliurava un feu al seu vassall). El papa Bonifaci VII va beneficiar a Jaume el Just amb la investidura del regne de Còrsega i també de Sardenya, illa que era pretesa també per Pisa i Gènova. La possessió de l’enclavament sard podia interessar als catalans per quatre raons econòmiques i estratègiques: la importància de les riqueses naturals (salines, mines d’argent, corall); la producció de cereals i ramadera (carn, cuirs, formatges); la situació geogràfica que permetia controlar millor la navegació a la Mediterrània occidental, cosa que permetia guanyar posicions en les rutes marítimes cap al llevant mediterrani, on es feia el comerç més lucratiu; i el fet de guanyar mercats i enclavaments als competidors pisans i genovesos.

En aquest mapa es situa algunes ciutats pertanyents de Sardenya que es nombra en el text durant la conquesta de Sardenya.
mapa-sardenya


En el 1321 Jaume II rep ajuda en els Corts Reials Catalanes de Mallorca, Aragó i València. L’infant Alfons va comandar les tres flotes que van salpar cap a Sardenya el 31 de maig de 1323. El 14 de juny atraquen en el Golf de Palmas on els nobles i els senyors sards li juren fidelitat. Mentre que els catalans van a les esglésies on són sacsejades per Hug II aliat amb Alfons, l’infant. Aquest setge de les esglésies s’incià l’1 de juliol de 1323 i es finalitzà el 7 de febrer de 1324. El 29 de febrer de 1324 Alfons derrotà als pisans, i van decidir dirigir-se a Còller on van acampar en un alturó on es va construir la ciutat Bonaire. El 19 de juny és signà la capitulació on const que Pisa cedeix a Jaume el Just tots els drets de Sardenya i les ciutats sardes cambiaren els seus noms per noms catalans: Sassari passa a anomenar-se Sàsser, Alguero a l’Alguer, etc.

DATES I BATALLES IMPORTANTS A SARDENYA

LA BATALLA DE LUCOCISTERNA
Aquesta batalla entre catalans i pisans s’inicià el 29 de febrer de 1324, a prop de Càller. On participaren les tropes de l’infant Alfons, amb cinc-cents cavallers i dos mil infants. Però, també les tropes de Pisa amb mil dos-cents cavallers i dos mil ballesters.

La victòria d’aquesta batalla fou concedida al domini català a Sardenya.

TREBALL REALITZAT PER SANDRA GONZÀLEZ I  (2n C) i ADENA ENE I NARA PERIAÑEZ.

PERE II, el Gran

Va néixer a Valencia el any a 1240 i va morir a Vilafranca del Penedès el 11 de novembre del 1285, la causa d’aquest fet va ser perquè va emmalaltir sobtadamenti morí al llit la nit del 10 a l’11 de novembre del 1285 al palau Reial de Vilafranca del Penedès.

Es va casar el 13 de juny de 1262 en la catedral de Montpeller con Constanza deHohenstaufen filla de Manfred I de Sicília van ser coronats a Zaragoza en una cerimònia.

Aquesta acció li va enemistar amb França i amb el papa, que va dictar l’excomunió de Pere i va atribuir els seus regnes als Valois(1284). Carles de Valois, aliat amb Jaume II de Mallorca, va envair Catalunya per fer-se amb els regnes de Pere, i va arribar assetjar Girona, però laresistència de les ciutats i la superioritat naval permetre rebutjar la invasió (1285).

L’annexió de Sicília també li va implicar a Pere II problemes interns, ja que la noblesa dels seus regnes va mostrar el seu descontentament per aquella arriscada operació sobre la qual no havia estat consultada i que, no obstant, li anava a suposar majors càrregues fiscals. Pere va témer que els nobleses van revoltar contra ell i es posessin de part dels Valois (ja en els inicis del seu regnat s’havia vist obligat a reprimir una revolta de la noblesa catalana, en 1277-1980).

Per evitar concedir als nobles aragonesos (agrupats en la Unió Aragonesa) el Privilegi de la Unió, pel qual es comprometia a respectar els furs i a reunir Corts anualment, un acord similar li va comprometre a reunir també cada any les Corts catalanes (1284) .

En morir, per tant, deixava enfortit el sistema constitucional representat per les Corts en els regnes catalanoaragonesos. Hi havia intentat restituir Sicília al Papat perquè se li aixequés l’excomunió, però, en no aconseguir-ho, deixo l’illa per al seusegon fill Jaume (el futur Jaume II d’Aragó), mentre que Aragó,Catalunya i València passaven a Alfons III. Pere II va ser admirat com a model del cavaller medieval, enaltit en els escrits de Dante, Boccaccio i Shakespeare.

A la dreta de la imatge pots observar una miniatura de Pere II, el Gran.
A la dreta de la imatge pots observar una miniatura de Pere II, el Gran.

TREBALL REALITZAT PER MARTA SALMORAL I DANILO ALVARADO (2n C)

JAUME I, el Conqueridor

Jaume I va ser conegut com a conqueridor ja que durant el seu regnat la corona d’Aragó va sumar als seus territoris Mallorca i València, on va formar els regnes respectius.

Va ser un dels personatges més interessants i importants de la historia de Catalunya, motiu pel qual consten molts documents.

Naixement i infantesa
Va néixer al 1208, fill de Maria de Montpeller i de Pere I. Aquests no havien tingut contacte carnal mai, i Maria coneixia que Pere tenia una amant. Per a que la corona tingués un hereu legítim (i el seu propi llinatge, el de Maria, no es perdés) Maria va tramar una enganyifa sabent que si no ho feia, el comte la rebutjaria i hauria d’ingressar en un monestir.

Maria va explicar a un majordom de confiança la situació i va demanar-li que fes fora l’amant de Pere i li comuniqués a aquest que aquell dia, l’amant desitjava gaudir de la companyia del comte a les fosques. El criat així ho va fer i Maria va fer-se passar per l’amant del seu marit. Diu la llegenda que d’aquella única nit, Maria va quedar prenyada de Jaume.

Maria de Montpeller trià un nombre molt peculiar per al seu fill, ja que aquest no procedia de cap de les tradicions dels seus orígens. Ell mateix explicà en El llibre dels feits el per què, i es que sa mare va col·locar un ciri per a cada apòstol, amb el nom escrit de cadascú i va jurar que la darrera espelma que es consumís, portaria el nom del seu fill. I l’última espelma va ser l’apòstol Jaume.

Jaume I va quedar-se orfe de pare quan Pere I va participar a la Batalla de Muret (1213). Simó de Montfort, soldat de la croada que va derrotar a Pere I va segrestar a Jaume en el Castell d’aquest fins que el papa Inocenci III va obligar-lo a entregar el jove als catalans a petició de Maria de Montpeller. Jaume va ser custodiat i educat per l’ordre del Temple. Tot això el va enfortir com a guerrer.

Regnat i conquestes
Va començar a governar en temps difícils, veient-se envoltat en circumstàncies com la batalla d’Albarracin, al 1220, i la de Montcada, sent presoner en 1224.
Monument a Jaume I d'Aragó, el Conqueridor (1208–1276)  a la ciutat de València
Monument a Jaume I d'Aragó, el Conqueridor (1208–1276) a la ciutat de València
Va conquistar Mallorca entre 1229 i el 1232, encara que la historiografia considera aquest fet com una reconquesta. Aquesta es desencadenà en quatre fases: Les tres primeres van succeir en poc més de tres mesos, i l’última en dos anys i mig. D’aquesta manera, la conquesta (o reconquesta) de Mallorca va permetre a Jaume establir i controlar les rutes comercials del occident Mediterrani.

Va conquistar també València, entre els anys 1233 i 1245. Aquesta conquesta, però va ser afavorida pel declivi de l’imperi Almohade.

El tractat de Corbell
Va ser signat l’onze de maig de 1258 entre el rei Lluís IX de França i Jaume I. La signatura d’aquest document significà la renúncia a la seva posició de privilegi en terres franceses. Aquest és potser, un dels fets menys esplendorosos del seu regnat.

El seu testament
Al 1260 va morir l’Infant Alfons, fill legítim de Jaume I. A causa d’això, va haver de tornar-se a organitzar el testament de Jaume. Finalment quedà de la següent manera; pel seu fill Pere III els regnes d’Aragó i València i el comtat de Barcelona. Corresponent-li a Jaume II el regne de Mallorca i els comtats de Rosselló, Cotlliure, Conflent i Cerdanya, units a Barcelona mitjançant el pacte de vassallatge.

Matrimonis, amants i descendents
Número d’esposes i amants
Número de fills
1.Elionor de Castella
1.Alfons d’Aragó
2. Violant d’Hongria (mor 1251)
2 Violant d’Aragó
3 Constança d’Aragó
Sança d’Aragó
5 Pere III d’Aragó (Pere II de Barcelona)
6 Jaume II de Mallorca
7 Elisabet d’Aragó i d’Hongria
8 Sanç d’Aragó
9 Ferran d’Aragó
3. Teresa Gil de Vidaure (abandó per lepra)
12. Jaume de Xèrica
13. Pere I d’Ayerbe
4.Elo Álvarez
5.Aurembiaix d’Urgell
6. Blanca d’Antillón
14. Ferran Sanxis de Castre
7. Elvira Sarroca
15.Jaume Sarroca
8. Guillema Cabrera
9. Sibil·la de Saga
10. Berenguela Alfonso
11. Berenguela Ferrandis
16.Pere Ferrandis d’Híxar

El llibre dels feits
"Llibre dels feyts" Còdex de Poblet - 1343
"Llibre dels feyts" Còdex de Poblet - 1343
Jaume I, però va manar fer un document escrit (dictat per ell mateix) on explicà les memòries dels seu regnat. La versió original va desaparèixer o va ser destruïda, i la còpia més antiga es guarda actualment a la sala de Llibres Antics de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona.

És la primera crònica documentada de l’època medieval. És un dels textos més importants de la literatura catalana medieval, històrica i literalment parlant.

Mort
Jaume I va morir a València al 1276, després d’haver regnat durant 60 anys, fet molt llamatiu en aquell temps. (Escolta la cançó sobre Jaume I, el Conqueridor que trobaràs penjada a l’etiqueta Història de Catalunya en cançons)

TREBALL REALITZAT PER YAIZA SEVILLANO I ALEIX CASTELLANOS (2n D)

dilluns, 2 de maig del 2011

ELS ALMOGÀVERS

1.1 Qui eren els almogàvers?
images4


Els almogàvers eren mercenaris, homes que servien a la corona catalanoaragonesa, que lluitaven per interés econòmic.Aquests homes varen servir a la corona en moltes batalles dels segles XIII i XIV arreu de la Mediterrània i part de l’Àsia.

Van col·laborar en les conquestes de Mallorca, València i Sícilia. En aquesta última, es van acabar de formar com a militars mercenaris.

Els almogàvers lluitaven sota les banderes de les quatre barres, la de Sant Jordi, la de Sant Pere i la del rei de Sicília.

Sota les quatre barres per ser la bandera de Catalunya, sota la de Sant Jordi, ja que era patró dels almogàvers, sota la de Sant Pere per ser un altre patró i sota la del rei de Sicília perquè servien a Frederic II de Sicília, fill de Pere I.

1.2 Característiques dels almogàvers:

La paraula almogàver significa el que “fa incursions”. D’aquí prové la característica de saquejar els pobles i d’ésser grans lluitadors.

Aquest cos militar es coneixia pel seu caràcter ferreny i lluitador, per la senzillesa, per la capacitat de resistir dures condicions de vida i per la rapidesa inusual d’atac en combat.

A més a més , també tenien fama de ser poc disciplinats, bruts, borratxos, lladres i pirates. S’assemblen una mica físicament i psicològicament en el combat als ibers.

1.3 El crit de guerra:
zm9uc19kzxnwzxj0ywzlcnjv_53600_6394_11


Tenien un crit de guerra :DESPERTA FERRO!

El seu crit de guerra era així ja que era costum català, el costum de colpejar el ferro de les espases a terra fins a fer saltar els grans de sorra.

1.4 La seva armadura:

Els almogàvers vestien senzillament. La seva armadura es formava per pocs components. Ells vestien de la següent forma:
Portaven un tipus de faldilla anomenada genolla, amb la que es cobrien el cos. Després duien unes polaines a les cames, és a dir, uns reforços de cuir que els servien per protegir-se dels atacs enemics dirigits a aquestes parts. Als peus duien unes avarques, un tipus de calçat fet amb cuir. Al cap duien un bacinet per protegir-se el cap. A la panxa portaven un sarró, on portar menjar per dos o tres dies. No duien una cuirassa per protegir-se el cos.

El seu armament era molt rudimentari i a la vegada lleuger, format per una o dues llances, un coltell, dos dards i una petita espasa. El coltell era una eina formada per una fulla d’acer amb un o dos mànecs.

2. LA CONQUESTA DE CONSTANTINOBLE:

Al segle XIV, el rei Frederic II de Sicília, fill de Pere I, estava en guerra amb Sicília en la qual s’enfrontava la corona catalanoaragonesa contra Carles II d’Anjou i Carles I de Valois per aconseguir el poder sobre l’illa. Per això demanà els serveis dels almogàvers, els quals acceptaren. Després d’unes quantes victòries, sorgí la Pau de Caltabellota, en la que Frederic II es convertia en rei de Trinària i governava tota Sicília amb la condició de que Carles II d’Anjou governés Nàpols. Llavors, l’exèrcit es va dissoldre i els almogàvers es varen quedar sense feina.

En aquell moment, Roger de Flor, comandant excel·lent, guerrer de fortuna, corsari i antic templer es posà al servei d’Andrònic II, l’emperador bizantí d’aquells temps, el qual els cridà per frenar l’avenç turc en la conquesta de Constantinoble. Roger de Flor aportà 4000 soldats almogàvers i 1500 cavallers a l’exèrcit bizantí. Gràcies a ells, els bizantins van frenar als turcs. Però l’any 1305, la cort imperial bizantina invita a Roger a sopar per la victòria obtinguda i entre plat i plat, el van assassinar clavant-li una espasa al cor, ja que creien que era una amenaça perquè es volia fer amb el control de l’imperi. Aquella mateixa nit també varen atacar el campament almogàver que es trobava a Gal·lopi.

Com a resultat d’això, l’odi que van sentir els almogàvers contra els bizantins va fer-los saquejar tota la costa nord del mar Màrmara i la del Bòsfor. Això es conegut amb el nom de la venjança catalana.

Les conseqüències d’aquesta venjança foren la derrota de l’Imperi bizantí, i el saqueig de la Tràcia.

Després d’aquesta venjança, els almogàvers s’havien quedat sense comandant, Roger de Flor. El seu lloc l’ocuparen en Berenguer d’Entença i en Rocafort. Però Berenguer morí i Rocafort es va fer amb el poder absolut. Poc a poc es convertí en un tirà superb, per això els almogàvers el varen donar a l’enemic, per a que ell el matés de fam i set.

Un cop es van haver desfet del tirà Rocafort, els almogàvers es van posar a servir a Gualter V de Brienne, baró franc que també governava el sud de Grècia. Com que després de lluitar, el baró no els pagà ni la meitat del promès, l’any 1310 els almogàvers es van fer amb el control del ducat d’Atenes com a pagament. S’hi van establir. Una mica més tard, van conquerir el sud de Tessàlia. També crearen el ducat de Neopàtria , el qual era una república militar. Un cop tingueren aquests territoris, van establir les institucions i van escollir els governants.
Roger de Flor
Roger de Flor
images-11

Fins l’any 1380 , els ducats d’Atenes i de Neopàtria, no es van unir oficialment a la corona d’Aragó. Poc després van desaparèixer de la corona, ja que tots els territoris que havien estat derrotats pels almogàvers es van unir i van atacar-los, traient-los el territori. Això fou molt més senzill del que esperaven els enemics, perquè els almogàvers havien fet un relleu generacional, i la segona generació no era el mateix que la primera.

L’única conseqüència que els almogàvers van aconseguir amb la venjança catalana va ser un empitjorament del comerç amb l’Imperi Bizantí.

3. ROGER DE FLOR:
Roger de Flor nascut l’any 1268 i assassinat l’1305 a Adrianòpolis, fou cavaller, aventurer i comandant dels almogàvers.

També va ésser frare temple, però aquest últim ofici tan sols ho va fer un temps, ja que al ser denunciat per enriquir-se il·lícitament, l’expulsaren del monestir i acabà dedicant-se a la pirateria.

Primerament va servir a Frederic II de Sicília en la guerra de Sicília que hi havia entre Frederic II d’una banda, i Carles II d’Anjou i Carles I de Valois de l’altre. Però quan s’establí la Pau de Caltabellota, en la que Frederic II es convertia en rei de Trinària i governava tota Sicília amb la condició de que Carles II d’Anjou governés Nàpols, es va quedar sense treball.

Llavors Andrònic II, emperador de l’Imperi Bizantí, el cridà per lluitar contra els turcs per evitar la conquesta de Constantinoble.

Roger acceptà i aportà els seus homes a l’exèrcit bizantí. Després d’unes quantes batalles guanyades, la cort imperial bizantina pensà que Roger era una amenaça ja que volia apoderar-se el tron, i el cridaren una nit a sopar per assassinar-lo.

Aquella mateixa nit, la cort imperial també demanà que l’exèrcit fes un atac sorpresa al campament almogàver que s’havia quedat a Gal·lopi.

Aquest acte tant cobard, va fer que els almogàvers sentissin un gran odi i tinguessin set de venjança. Tanta va ser aquesta, que van derrotar als bizantins, destrossar la Tràcia i van assetjar la costa nord de la mar Màrmara i de la Bòsfor.

Això es conegut amb el nom de venjança catalana.

TREBALL REALITZAT PER YOLANDA GARCIA, CARLA PARDO I SERGIO ALFONSEA (2n C)

LA CONQUESTA DE SICILIA

Interessos catalans a Sicília

L’ incorporació del regne sicilià als dominis catalans no va ser causat per una conquesta com en altres territoris, sinó per un casament concertat fet per Jaume I per així satisfer diversos interessos com l’expansió a través de la mar mediterrània i dominar sobre el regne de Sicília ja que estava en un punt molt ben situat al Mediterrani per poder controlar les rutes comercials que unien l’occident amb l’orient, per estar en bona posició si es trobaven en una batalla naval i per que l’illa italiana era un gran centre de producció i exportació de cereal.

Aquest casament va ser entre Pere II el Gran, fill de Jaume I, rei d’Aragó i comte de Barcelona i entre Constança de Sicília, filla d’una important dinastia alemanya que regnava sobre Sicília des de un cert temps.

La Guerra de Sicília (1282-1289): La batalla de Benevent

Constança de Sicília, filla de Manfred I de Sicília, va casar-se al 1262 mitjançant un matrimoni concertat amb Pere II el Gran, comte de Barcelona i rei d’Aragó. Aquesta situació va provocar un acostament entre la dinastia del casal de Barcelona i la dinastia Hohenstaufen, aquesta unió no va agradar pas al francès Climent IV, ja que el regne sicilià passaria a formar part de la dinastia catalana del Casal de Barcelona.

El francès Climent IV va demanar ajuda al germà de Lluis IX, Carles d’Anjou. El papat que estava enfadat amb la dinastia Hohenstaufen que governava sobre el regne Sicília, va treure del tron a Manfred I perquè va usurpar el tron sicilià al 1258, i el papat va donar el regne sicilià a Carles d’Anjou.

Carles d’Anjou va entrar a Sicília i posteriorment va guanyar a les tropes de Manfred I en la dura batalla de Benevent (26 de febrer de 1266), com a conseqüència d’aquesta victòria Carles d’Anjou va ser coronat rei de Sicília al 1266 i el bàndol francès va regnar sobre aquest territori.

Les vespres Sicilianes
Les vespres sicilianes per Francesco Hayez (1846)
Les vespres sicilianes per Francesco Hayez (1846)
El govern de Carles I de Nàpols, sobre el regne sicilià,descontentava al poble ja quetenia una forma de govern opressiva que abusava de la llibertat del poble. El poble de Sicília va ser ajudat per Pere II el Gran de Barcelona ja que ostentava el càrrec de rei de Sicília al casar-se amb Constança de Sicília, filla il·legítima de Manfred I, anterior rei a Carles d’Anjou.

Joan de Pròixida, comandant al cap del bàndol català, va iniciar la revolta el 30 de març de 1282 al vespre (com el propi nom de la revolta indica), va incitar al poble sicilià a lluitar contra els francesos i va iniciar una matança contra els francesos, aquests van ser perseguits per tota Sicília i van ser massacrats i assassinats.

Gràcies a haver-los ajudat i a tenir com a esposa a Constança de Sicília, filla de l’anterior rei de Carles d’Anjou, el sicilians van oferir el tron a Pere II el Gran, dominant així el regne de Sicília com volien anteriorment.

Setge de Messina i combat de Nicòtena
Pere II el Gran de Barcelona, gràcies al reforçament econòmic donat per Miquel VIII Paleòleg, va entrar a l’illa siciliana al 29 d’agost i al següent dia va iniciar la revolta del setge de Messina (30 de març de 1282).

Va ser una batalla fàcil i ràpida per part del bàndol de Pere II, que va derrotar sense problemes a l’exèrcit de Carles I de Valois. Carles I de Valois a causa de la derrota va tornar cap a Nàpols.

Més tard, Pere II va iniciar una altre revolta el dia 11 d’octubre de 1282, el combat de Nicòtena.

Malgrat la superioritat francesa en número, el bàndol catalanoaragonès dirigit per Pere de Queralt i Ramon de Cortada, va vèncer al bàndol francès; aquest va perdre vint-i-dues galeres i més de quatre mil homes.

Divisió del regne de Sicília
Després de la victòria a la batalla de Nicòtena, es produeix la divisió del regne de Sicília al 1282, el regne de Nàpols, dominat pel bàndol angeví o francès, va separar-se del regne de Sicília, sota domini catalanoaragonès. Com a conseqüència d’aquesta divisió, els estats pontificis del Papa van iniciar una croada contra el regne d’Aragó, anomenada “La croada contra la Corona d’Aragó”.

Croada contra la Corona d’Aragó
La croada contra la Corona d’Aragó (1283-1285) va ser un conflicte declarat pel Papa Martí IV contra Pere II el Gran, per ficar-se en els afers sicilians, en contra de la voluntat papal.

Pere II el Gran va haver de lluitar contra el poderós exèrcit que estava en contra seu, format pel regne de França, el regne del seu germà (regne de Mallorca), el regne de Navarra, la república de Gènova i els Croats, només el va poder combatre amb les tropes catalanes i valencianes ja que les tropes aragoneses es van mantenir al marge de la croada.

Aquesta croada va acabar amb victòria catalana per la retirada francesa a causa de la malaltia de la pesta i la confiscació del regne de Mallorca per part de Pere II el Gran al seu germà Jaume II.

Batalla del golf de Nàpols
Roger de Lluria
Roger de Lluria
Honori IV, Papa de Roma i cap dels estats pontificis, va pressionar als angevins perquè continuessin l’assalt del regne de Sicília. L’ 1 de maig de 1287 Reynald III Quarrel i el seu estol de 83 galeres va desembarcar a la ciutat siciliana d’augusta. Jaume el Just, fill de Pere II el Gran, al donar-se comte de les intencions d’invasió dels francesos, va enviar l’estol del comandant Roger de Llúria de 40 galeres per cercar l’estol angeví.

L’estol d’en Roger de Llúria va trobar a l’estol angeví a Nàpols el 23 de juny de 1287, i va iniciar una batalla naval que va durar tot el dia. La batalla va acabar amb la fugida d’Enric de Mari i la captura per part catalana de 40 galeres i 5000 presoners angevins.


TREBALL ELABORAT PER CHRISTIAN DI CHIARA I MARTA RISQUE (2n D)

LA CONQUESTA DE VALÈNCIA

Les expedicions catalanes i aragoneses cap a València

Primerament, Jaume I d’Aragó, no tenia als seus plans la invasió de València, però el noble Blasco d’Alagón va prendre Morella a l’any 1232 i això va fer que el rei Jaume I d’Aragó tingués que emprendre la conquesta perquè sinó ho farien els nobles aragonesos.

A la cort de Montsó (1232) el papa Gregori IX concedia a la campanya el privilegi de fer una croada.
Jaume I d’Aragó va realitzar una reunió amb el mestre de l’ordre de l’Hospital, Hug de Folcalquer i Blasco de Alagón a la ciutat d’Alcañiz. En aquesta reunió es va decidir expandir el regne aragonès cap al sud i el seu objectiu va ser assaltar les taifes del territori de València.

La conquesta del regne de València es va iniciar el 1232 i va finalitzar al 1245.

Cavallers i militars importants en la conquesta
  • Jaume I d’Aragó: Rei d’Aragó(1213–1276), Mallorca(1229–1276) i València(1239–76); comte de Barcelona(1213–1276) i d’Urgell. Va ser el cap de les expedicions aragoneses.
  • Blasco I d’Alagón: noble aragonès, majordom d’aragó, 4rt senyor d’Alagó, 1er senyor de Sástago, senyor vitalici de Morella, també té títols menys reconeguts. Ajudà molt a Jaume I d’Aragó en el seu mandament.
  • Hug de Folcalquer: castellà d’Amposta, mestre de l’ordre de l’Hospital(1230-1244). Va participar al setge a Borriana el 1233, va ajudar a Jaume I d’Aragó quan es trobava en una situació complicada. Gràcies a això Jaume I el recompensà donant a l’ordre de Sant Juan de l’Hospital possessions com el castell de Cervera del Maestrat.
Batalles i esdeveniments importants
  • Setge a Morella, la conquesta de Morella va ser la primera conquesta amb victòria aragonesa de la conquesta de València, al 1232. Blasco d’Alagón va dir als seus nobles l’idea de conquerir Morella perquè volia que la conquesta fos reconeguda com que l’hagués conquerit ell. Va enviar molts soldats que seguiren el riu Bergantes. Van voler entrar a la ciutat per sorpresa però els guàrdies els van veure i van decidir assetjar el castell. Blasco d’Alagón era amic dels fills d’Abü Zayd i van ajudar-lo a adquirir el castell. Van fer-li senyals de foc perquè pogués entrar fàcilment i el 5 de gener de 1232 va entrar a la ciutat i amb els seus cavallers van matar al Caïd. Després d’això Jaume I va demanar a Blasco d’Alagón que passés la ciutat de Morella a la corona d’Aragó.
  • Setge a Borriana, el rei Jaume I d’Aragó va conquerir Borriana el 16 de Juliol de 1233 després de dos mesos d’intents per part de la corona d’Aragó, la senyoria d’Arbarrasí i l’ordre de l’hospital.
  • Conquesta de la ciutat de València (en aquella època anomenada Balansiya), es va fer el 9 d’octubre de 1238. La data va simbolitzar tota la conquesta de València encara que els quedaven terres per conquerir. Zayyan ibn Mardanix que era el governant de la ciutat, va demanar ajut als musulmans i el rei de Tunis va portar-li dotze naus que van arribar a València el 17 d’agost de 1237 però no van desembarcar perquè Jaume I ja havia començat a atacar la ciutat. Quan van començar a escassejar el aliments Zayyan ibn Mardanix va fer tractes perquè la ciutat passés a mans de Jaume I. Van pactar que els musulmans que volguessin marxar haurien d’anar al sud de Xúquer i els que es quedaven haurien de convertir-se al cristianisme.
  • Conquesta de Biar, el 1245 el rei Jaume I d’Aragó va conquerir la ciutat de Biar després d’un setge que va durar 5 mesos.
  • Batalla del Puig de Santa Maria, al 1237. El puig era una zona clau per conquerir la ciutat de València i els aragonesos, ja que Jaume I estava a Lleida el van tomar. Amb esperança de reconquistar-lo Zayyan ibn Mardanix va portar un exèrcit per reconquistar-lo però va ser derrotat el dia 20 d’agost de 1237 i va ser un fet molt important ja que des d’aquesta derrota dels musulmans, les tropes aragoneses es van multiplicar.
Etapes de la conquesta de València
Entre 1229 i 1245, es fa fer la conquesta de gran part del territori del que es convertiria en el Regne de València.


Es van diferenciar tres fases en la conquesta de València:
1. A la primera fase de la conquesta del regne valencià es van conquerir les comarques septentrionals, les del nord. En aquesta etapa un grup de tropes aragoneses van partir de Terol i conqueriren el municipi de Burriana al 1233. Després, es van fer amb Penyícola, Xivert, Castelló de la plana i d’altres castells fins arribar a conquerir amb Vilafamés. Aquesta part de la conquesta va participar el rei Jaume I d’Aragó.
2. A la segona fase de la conquesta del regne valencià, es va ocupar la ciutat de València, aquest pas tan important es va realitzar al 9 d’octubre de 1238. L’ocupació de la ciutat va fer moure la frontera entre musulmans i cristians fins al riu Xúquer. Aquesta conquesta dons, va ser clau per a la implantació de la ciutat com a capital del País Valencià
3. A la tercera fase de la conquesta, la frontera entre Catalunya y Valencia va quedar a l’altura de Biar al 1245. En aquest any Jaume I d’Aragó va conquerir la zona meridional. Biar va ser l’ultima ciutat del regne de València que va conquerir Jaume I. Van estar acampats a les portes de la ciutat durant 5 mesos abans de que es rendissin amb bones condicions.
Tracte als musulmans de València
Va haver-hi una important permanència de musulmans al regne de València. Hi havien 200.000 musulmans al Regne de València abans de la conquesta cristiana i només en van manxar 50.000 després de la conquesta
La població musulmana que no es va anar del Regne de València es va establir en les zones muntanyoses, a l’interior i també al sur del regne. Va continuar sent la mes gran a tota l’edat mitjana. Van ser obligats a convertir-se al cristianisme.

Repoblació del territori de València

El regne de València es va repoblar per famílies catalanes i aragoneses, els primers repobladors, majorment catalans ocuparen les comarques del litoral i van ser reservades a la jurisdicció reial. Desprès es va repoblar la zona de l’interior, on es van fer cartes de població basades en les lleis aragoneses. Allà van anar-hi molts aragonesos.
En el futur aquesta divisió de l’interior que és de noblesa aragonesa i un litoral sota jurisdicció reial provocaria grans enfrontaments en el futur.

TREBALL REALITZAT PER GUILLERMO EZCURRA (2n D)

LA CONQUESTA DE MALLORCA

La Conquesta de Mallorca és el nom amb què és coneguda la croada catalana contra Al-Mayūrqa (Mallorca). 



A principis del segle XIII, la corona catalanoaragonesa va iniciar un nou període d’expansió cap al Mediterrani. La pèrdua del territori d’Occitània, després de la mort de Pere I a la Batalla de Muret (1213), va coincidir amb l’època del creixement econòmic i de la població, que va afavorir les noves iniciatives d’expansió. Així Mallorca es transformava en una base política i econòmica necessària pels interessos de la burgesia comercial catalana. A més, conquerida l’illa, finalitzava el problema dels atacs corsaris a les naus catalanes. Cal dir quel’illa de Mallorca era un centre econòmic important que es trobava a la ruta comercial que anava cap als ports del nord d’Àfrica. Per aquest motiu, l’illa era desitjada pels mercaders catalans, italians i provençals. Dues naus tarragonines van apoderar-se d’una embarcació musulmana i, per això, dues naus sarraïnes van apoderar-se de dues embarcacions barcelonines com a represàlia. Aquesta sèrie de fets van ser l’inici de l’expansió de la corona catalanoaragonesa.

La croada fou comandada per un grup de nobles i mercaders catalans, membres de la burgesia de Barcelona, dirigits per Jaume I que es van reunir, a Tarragona, per tal de preparar la conquesta de Mallorca (1228). La noblesa aragonesa es va desentendre de l’expedició. Per contra, la noblesa catalana i l’Església van proporcionar una part important dels recursos i dels elements militars. El 5 de setembre de 1229 les tropes catalanes sortiren de Salou, Cambrils i Tarragona amb intenció de desembarcar a la badia de Pollençaperò els forts vents de mestral obligaren a desembarcar a Santa Ponça, el 9 i 10 de setembre . Van desembarcar i van derrotar als moros a la Batalla de Portopí. Aquesta batalla també fou anomenada Batalla de Sa Porrassa, va tenir lloc a Portopí el 12 de setembre de 1229 entre l’exèrcit de Jaume el Conqueridor de la Corona catalanoaragonesa i Abū Yahyà Muhammad ibn ‘Alī ibn Abī ‘Imrān al-Tinmalālī, el valí de Mallorca. La conquesta de l’illa es va realitzar ràpidament.


Van conquerir Madina Mayurqa el 31 de desembre 1229. Els musulmans que van poder escapar-se es van amagar a la serra de Tramuntana i a la de Llevant. Per això el rei Jaume I va haver de retornar a Mallorca l’any 1231 per acabar amb els musulmans que encara resistien als castells roquers de Santueri, Alaró i Pollença. L’any 1231 es va dominar tota la plana. Un cop sotmesa l’illa completament es va dur a terme l’organització del nou regne de la Corona d’Aragó, així naixia el Regne de Mallorca. Uns anys més tard Menorca va ser sotmesa i va esdevenir tributaria de la Corona d’Aragó i Eivissa va ser ocupada l’any 1235, completant-se el domini sobre les Illes Balears.

L’any 1236, començà la repoblació amb pagesos de l’EmpordàDesprés de la conquesta, la població musulmana de Mallorca va ser desposseïda dels seus béns i, la que es quedà, sotmesa a servitud. Al segle XIII es commemora a Mallorca, el dia 31 de desembre, amb la Festa de la Conquesta, al segle XIV fou anomenada Festa de l’Estendard. Al voltant d’aquesta Festa, Jaume el Conqueridor esdevé el principal mite de la història de Mallorca.

Jaume I va cedir una meitat de la ciutat de Mallorca a les persones que el van ajudar en la conquesta. L’altra meitat es va repartir entre els quatre grans senyors que havien participat en la conquesta: Nunó Sanç, comte del Rosselló, Ponç Hug III, comte d’Empúries, Berenguer de Palol, bisbe de Barcelona, i Guillem de Montcada, vescomte de Bearn. Aquests quatre grans senyors van poblar els territoris amb els seus propis fidels i vassalls.

La repoblació de l’illa es va fer seguint el sistema emfitèutic, és a dir, que el senyor donava al repoblador una petita part de terra perquè fes us d’aquesta a canvi d’un cens i d’altres prestacions. Això va afavorir molt als repobladors, l’origen dels quals es va recollir en el Llibre de Repartiment. Tanmateix, als musulmans que van sobreviure els van permetre seguir vivint a l’illa, podien conservar bona part dels seus béns i poder practicar la seva religió. En canvi, els que van oposar resistència van ser obligats a l’esclavitud. La població musulmana es va veure obligada a fugir de l’illa i la que restà en ella va esser feta esclava o en el millor dels casos varen haver d’assimilar la nova cultura imposada pels vencedors catalans.

Mallorca es va integrar definitivament al món cristià amb noves institucions, amb la llengua catalana, la nova religió i una nova cultura procedent de Catalunya, la qual serà la causa de les costums de l’actual poble mallorquí. 
També hi havia una minoria jueva.

 

TREBALL REALITZAT PER LAIA MORAGÓN (2n C)